Foto Jeremy Ricketts/unsplash Enligt livsmedelsverket ska du få i dig minst 500 gram frukt och grönt om dagen, får du det? I dagsläget får jag inte i mig det varje dag. Ett av mina mål med 2017 är att fylla kroppen med mat som gör mig pigg, stark och frisk. Jag ska göra mitt yttersta för att boosta kroppen med mer grönt och mindre kött. Och med mindre kött tänker jag nöt och fläsk. 1. Falafel istället för köttbullar Våra barn älskar köttbullar och skulle gärna äta det flera gånger i veckan. Nu har vi testat att byta ut de klassiska köttbullarna mot falafel och det fungerar hur bra som helst. Jag köper färdiga, men det går såklart att göra egna. Små steg i taget tänker jag för att detta ska hålla i längden. 2. Avokado på mackan Istället för leverpastej eller skinka på mackan skivar jag en avokado på. Toppa med ett stekt ägg för extra matig smörgås. Jag älskar att strössla flingsalt och chiliflakes på. 3. Zucchini istället för pasta Hyvla en zucchini med en osthyvel och lägg ner i kokande, lättsaltat vatten. Låt de bara ligga där i tio sekunder innan du häller av vattnet. Gott, nyttigt och enkelt! 4. Broccoli eller blomkålsstomp istället för potatismos Min gamla jobbarkompis lärde mig att göra stomp av blomkål och broccoli och jag älskar det. Byt ut potatismoset mot grönsaksstomp. Koka broccoli och blomkål mjukt, mosa och häll i en skvätt grädde, smör, salt och peppar. Mums! 5. Linsbiffar istället för köttfärsbiffar Linsbiffar med en god sås (creme fraiche, vitlök, sambal, salt och peppar) och klyftpotatis är otroligt gott. Perfekt vardagsmat som känns extra lyxig. Servera med ruccola och några klyftor tomat. 6. Quorn till tacosen Ett enkelt sätt att mindre kött är att byta ut köttfärsen vid fredagstacosen till Quorn. Med tacokryddning på går det knappt att känna någon skillnad i smaken. 7. Snacksa stavar Ställ fram glas med stavar av gurka, morötter, selleri eller varför inte sparris vid middagsbordet. Perfekt att plocka av för både stora och små. 8. Ha morötter i pannkakorna Riv morötter fint och släng ner i pannkakssmeten. Det smakar inte annorlunda men du (och barnen) får enkelt i er mer grönsaker. Koreanska pannkakor är SÅ GOTT och innehåller massa grönsaker. 9. Halloumi istället för hamburgare Jag vet knappt något godare just nu är en saftig burgare gjord på chilihalloumi. Tips! Lägg ett par salladsblad som bas, en klick dressing, skivad lök och två skivor tomat. Lägg på skivad avokado på halloumin för extra krämighet. 10. Gryta utan kött Gör en härlig gryta med massa grönsaker, bara fantasin sätter gränser. Jag hittade ett recept på en kikärtsgryta hos Linnéas skafferi som jag tänkte testa i veckan. 11. Vegetarisk lasagne För att få in så mycket grönsaker som möjligt i maten tänkte jag testa att göra en lasagne utan köttfärs med spenat, ricotta och cheddarost. Jag tänker mig en stor sallad till lasagnen eller några buketter med broccoli (som barnen älskar!). 12. Glassiga smoothies Jag gör smoothies med mycket frysta bär och frukter, då blir det nästan som glass, något som barnen verkligen älskar. Mixa frysta jordgubbar, hallon, blåbär och mango tillsammans med en skvätt yoghurt eller havremjölk. Gott som mellis eller dessert! 13. Härliga bowls Det här med acai bowls har ju varit trendigt ett tag och jag tror verkligen att det håller i sig. Mixade bär och frukter som dessutom är toppade med frön, bär och jordnötssmör är ju så gott och nyttigt. Fler luncher kommer förmodligen också börja serveras som bowls, det är härligt! 14. Pasta med svamp En rätt som vi äter nästan varje vecka är pasta med champinjoner. Det är ett rätt som går fort och är så himla god. Gör såhär: Hacka upp en lök (vi brukar köra på gul), skiva champinjoner (vi öser på med massa svampar) och stek i smör. Ha i vitlök och chili om du vill ha hetta. Vi har bytt ut den vanliga matlagningsgrädden till iMat från Oatly som är havrebaserad. Så gott! Med färsk pasta känns rätten lyxigare och går snabbare. Jag har alltid på extra mycket chiliflakes i efterhand! 15. Omelett med en stor sallad Jag älskar omelett och den går ju att variera i det oändliga. Allra godast blir den med tomat, bladspenat och mozzarellaost i. Jag gör alltid en stor sallad till. Det fungerar perfekt som lunch eller en lättare middag. Här går det ösa på med svamp och olika grönsaker i omeletten för extra grönt i vardagen. /Angelica